Podejście terapeutyczne do IBS musi pozostać zróżnicowane, jako że konieczne jest branie pod uwagę wyjątkowości objawów każdego pacjenta. Bardzo przydatna jest dieta, dlatego że powszechnie wiadomo, że niektóre pokarmy wydają się wpływać na objawy IBS. Każda osoba, która cierpi na to schorzenie, z upływem czasu zrozumiała jakie pokarmy mogą wywoływać typowe objawy jelita nadwrażliwego i nauczyła się spożywać je z umiarem lub wręcz wyeliminowała je ze swojej diety. Można jednak ogólnie przyjąć, że zrównoważona dieta i prawidłowa równowaga wodna są warte zarekomendowania we wszystkich przypadkach IBS. Aby z kolei prawidłowo wybrać wysoce wskazane pokarmy konieczne jest wyszczególnienie głównego objawu (zaparcia czy przeciwnie biegunki lub wzdęcia).

Dla niektórych pacjentów wskazane jest:

  • unikanie napojów gazowanych lub innych pokarmów i napojów pobudzających produkcję gazu jelitowego;
  • powolne jedzenie;
  • możliwie systematyczne powstrzymywanie się od spożywania kofeiny, alkoholu i sztucznych słodzików;
  • unikanie pokarmów, które mogą zwiększać produkcję gazu jelitowego.

U pacjentów cierpiących na IBS dyskomfort/ból związany jest z zaburzoną produkcją gazu jelitowego, w związku z czym konieczne byłoby zredukowanie do minimum pokarmów odpowiedzialnych za procesy fermentacyjne. Niektóre węglowodany (FODMAP – oligosacharydy, disacharydy, monosacharydy i poliole) są w niewielkim stopniu wchłaniane w jelicie i wpływają na powstawanie gazu, wywołując objawy IBS.

Pokarmami zaliczanymi do tej grupy są: owoce takie jak jabłka i gruszki, pokarmy z fruktanami (cebula, szparagi, karczochy, pszenica), pokarmy, które zawierają rafinozę (soczewica, kapusta), a także pokarmy zawierające sorbitol (śliwki, sztuczne słodziki). Dla złagodzenia objawów IBS może być pomocna dieta, która drastycznie wyeliminuje lub ograniczy wszystkie te pokarmy.

Aboca